BEFRIENDS, BEINSPIRED

Een bewogen jaar … vervolg

“They wanna see you do good but never better than them …”

1 mei 2017 was het begin van een fijn avontuur. Na een spontane tweetsessie met verpleegkundigen uit Vlaanderen en Nederland werd #benurse geboren, het eerste Vlaamse Twitterplatform voor verpleegkundigen. Ik was al eerder ‘verkocht’ aan Twitter als platform. Ik zie Twitter vooral als een ideaal medium om te netwerken, daarnaast zit je ook steeds op de eerste rij voor up-to-date informatie over recente literatuur, wetenschappelijk onderzoek en interessante meetings en symposia.

Netwerken is ‘net als werken’ leerde ik van Stefaan Lammertyn en ik kan dit enkel volmondig beamen. Sinds ik actief ben op Twitter ontmoette ik al heel wat interessante mensen, die nu deel uitmaken van mijn netwerk . En dat netwerk is onbetaalbaar, leerde ik het voorbije jaar.

Toen ik in november verkozen werd tot ‘Nurse of the Year’ ging de bal helemaal aan het rollen. Ik werd uitgebreid gefeliciteerd door mijn netwerk, ik kreeg kansen, maar ook afgunst doorkruiste mijn leven. Afgunst (nijd) en  jaloezie. Twee fascinerende woorden, met elk een andere nuance. Aanwezig in het leven van elk van ons op zijn eigen manier. Bij afgunst benijdt iemand een ander om iets wat hijzelf niet heeft of kan, bij jaloezie ben je bang om iets te verliezen wat je hebt. Anderen benijden mij om iets wat ik heb of kan. Ik heb het me al vaak afgevraagd, wat men mij dan precies benijdt. Is het de titel an sich, de aandacht die iemand krijgt, de kansen die iemand volgens sommigen voor de voeten gegooid worden.

Ik vraag het mezelf ook vaak af, waarom ik dit doe? Waarom ga ik op de barricaden gaan staan, waarom plaats ik mezelf in de frontlinie? Waarom vind ik het zo belangrijk dat verpleegkunde op een realistische manier in het nieuws  gebracht wordt, waarom ergert mij de negatieve beeldvorming?

Het gaat over waarden en normen denk ik, over verantwoordelijkheid, over plichtsbesef, over integriteit. Eerlijk, ik vraag het me soms af, doe ik dit omdat verpleegkunde ook mijn eerste keuze niet was? Of toch vanuit mijn moeder Theresa of Florence Nightingale gehalte, omdat verpleegkunde dan toch meer een roeping blijkt, dan ik voor mezelf durf toegeven?

Ik weet het niet…

Verpleegkunde ligt me na 23 gevarieerde jaren in het werkveld nauw aan het hart, dat is een feit. Ik confronteer graag, maar ga conflicten liever uit de weg. Wil ik de werkelijkheid niet zien en stort ik mij dan maar in utopisch gedroom? Ik weet het niet… Ik weet wel dat Liesbeth de verpleegkundige en Liesbeth als niet-verpleegkundige heel dicht bij elkaar liggen. Ik breek een lans voor authenticiteit, voor echtheid in een wereld die meer en meer een virtuele wereld wordt.

Wie ben ik als mens ,wie wil ik zijn als mens en vooral wie ben ik als verpleegkundige en wie wil ik zijn als verpleegkundige? Existentiële vragen, maar belangrijk om het verschil te kunnen maken tussen echt en fake zijn.

Als mensen afgunstig zijn om wie ik ben, dan kan ik enkel trots zijn op mezelf, trots op de mensen rondom mij die een onmisbare schakel zijn in mijn ontdekkingstocht. Mijn ouders omdat ze zijn wie ze zijn en ik oprecht weet wat ik aan hen heb, mijn echtgenoot omdat hij mij aanvaardt zoals ik ben met mijn ups en mijn downs, omdat hij mij indien nodig een spiegel voorhoudt die me steeds opnieuw vooruit helpt, onze dochters omdat ik ze zie opgroeien tot zelfbewuste jonge mensen met aandacht voor ieder individuele mens met zijn goede en slechte kanten, mijn broers en zus omdat ze mij kennen en mijn zwaktes en sterktes durven uitspreken, mijn soulmate omdat ik door eindeloze gesprekken met haar me steeds tot een intenser niveau til.

Op professioneel vlak ontmoette ik ook meerdere mensen die mij inspireerden, die mij aanmoedigden om te doen wat ik graag doe en waar ik goed in ben.

Moeten anderen daarvoor afgunstig zijn? Ik geloof heel sterk dat de mensen die je ontmoet belangrijk zijn, maar wat je doet met deze ontmoetingen lijken mij het allerbelangrijkste en dat heb je nog altijd zelf in de hand.

Leef, ontmoet, netwerk en ga ervoor!

Liesbeth – december 2018

lees ook: “een bewogen jaar”

Een gedachte over “Een bewogen jaar … vervolg”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s