BEFRIENDS

Kreuken

Ik heb het nooit graag gedaan, en sinds ik een ingreep aan mijn rug moest ondergaan, doe ik het gewoon niet meer, of toch bijna niet meer. Strijken, het is voor mij een totaal zinloze bezigheid. We hebben het vaak over zinloze acties in de zorg, maar ook ons dagelijks leven is doorspekt met zinloze activiteiten. Dingen waarvan we vinden dat we ze moeten doen omdat het nu eenmaal zo hoort. Ik weet het niet, moeten we wekelijks een aantal uur besteden aan het glad strijken van kledingstukken die daarna toch terug verkreuken zelfs vaak al voor ze de kast weer ingaan?

Heb je daar echt al eens bij stilgestaan? Stel je voor dat een kledingstuk perfect glad strijkt, wat doe je meestal onmiddellijk daarna? Juist ja, dat kledingstuk gaan opvouwen zodat je terug plooien krijgt. Het is ook zo dat de was hier na het strijken door mijn huisgenoten niet benaderd wordt als ‘kostbaar porselein’. De keren dat de nauwkeurig gestreken was in de kast ‘gepropt’ werd of doodleuk terug te vinden is op de grond voor de kast, zijn hier geen uitzondering.

Niet meer strijken betekent voor mij: tijd vrijmaken voor de zaken die er echt toe doen. Geloof me vrij, sinds ik niet meer strijk, heeft nog nooit iemand mij aangesproken en gezegd: “amai jouw kleren zijn verkreukeld” (of misschien durven ze gewoon niet?). Het is natuurlijk ook niet zo dat ik rondloop als een Sharpei hond. Ik heb zo mijn eigen trucjes en methodes om kledij na het wassen zo kreukvrij mogelijk te drogen:  de was niet laten zitten in de wastrommel, niet te veel ineens in de droogkast steken, bij het ophangen de was goed uitschudden en kledij onmiddellijk plooien na het drogen.

Ik deed het vroeger nochtans ook, het strijken, uit verplichting, het hoorde nu eenmaal zo. Maar toen ik op vakantie een schoonzus (die volgens mij haar huishouden perfect op orde heeft) haar was zag plooien en ze doodleuk vertelde dat zij zelden of nooit strijkt, was het ook voor mij een uitgemaakte zaak. Mijn echtgenoot heeft nooit geklaagd over het feit dat ik niet meer strijk, integendeel. Als de dochters een slechte bui hebben, komt er weleens een opmerking over, en ja ik geef het toe, heel soms ga ik dan eens overstag tot de bui weer gaan liggen is. En dan doe ik het enkel en alleen omdat het voor hen op dat moment belangrijk is.

Zo gaat dat met zinloze activiteiten, al te vaak voeren we uit, zonder bij het nut stil te staan. We doen het omdat het zo hoort, mijn moeder en grootmoeder doen/deden het, dus dit wordt ook van mij verwacht.

Onlangs hoorde ik een getuigenis van een jonge vrouw die herstellende was van een burn-out. Voor haar was strijken iets leuk, iets ontspannend, iets van haar, ze noemde het mooi haar ‘Strijk je vrij moment’. Ze vertelde ook hoe ontgoocheld ze was, toen ze blijgezind na het strijken terugkwam op de afdeling en een begeleider opmerkte zich niet te kunnen inbeelden hoe strijken nu kan bijdragen tot herstel. De begeleider zal ongetwijfeld dezelfde mening zijn toegedaan over strijken als ikzelf. Ik vind strijken echt niet leuk, dus onvoorstelbaar dat dit voor jou iets positief kan zijn. En toen stelde een andere begeleider de vraag of ze strijken nu minder als helend zag nu ze dit gehoord had?

Was bevestiging over het feit dat het fantastisch is dat strijken haar blij maakt, belangrijker dan het feit op zich? Om over na te denken? Doen we zaken voor de reactie die we zullen krijgen van anderen? Doen we iets in de hoop er iets voor terug te krijgen?

Het gebeurt zo vaak in de zorg. Onze eigen gevoelens projecteren op de ander, we zijn ons niet bewust van de impact hiervan op de ander. En hoe onze bevestiging als hulpverlener vaak toch zo belangrijk is voor de ander.

Strijk jij omdat het je blij maakt of omdat een ander dat van je verlangt?

Lees ook: kreuken vervolg


Liesbeth 08/02/19

Een gedachte over “Kreuken”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s