BEHEALTH

Meeleven of meelijden?

Hoe was je dag vroeg mijn echtgenoot toen ik deze avond thuiskwam? Druk blijkbaar ik zie het aan je overdreven druk gedoe. ‘Ja druk’ antwoordde ik, goed dat het weekend is’ en ik schrobde ijverig verder.

Spontaan kwam de quote uit topdokters die ik eerder deze week via Twitter de wereld instuurde in mijn gedachten:

“Je mag meeleven, niet meelijden met je patiënten.”

Ja het was druk, maar niet anders dan anders, iedere dag stel ik mijn patiënten gerust, bied ik een luisterend oor en stuur ik therapieën bij. Iedere dag vertelt iemand mij een verhaal dat mij raakt, maar vandaag was toch net even anders. Sinds ik op Pinkstermaandag een dringende mail bericht kreeg van Tom dat het echt niet goed met hem gaat, stonden mijn voelhorens op scherp. Toen hij dinsdag verscheen op dringende consultatie bij de IBD-arts bleek mijn hier-zit-iets-niet-pluisgevoel te kloppen.

Tom is ziek, erg ziek, en een opname is onvermijdelijk. Tom een jonge man, student, blokperiode en examenperiode voor de boeg, lijdt al enkele jaren aan colitis ulcerosa. Toen de ziekte in remissie was besloot Tom zijn medicatie te stoppen. Alles ging behoorlijk, tot nu…. Het gaat niet goed met Tom en hoge dosissen cortisone brengen geen soelaas, zijn ontstekingswaarden blijven stijgen, ik ga dagelijks bij hem langs.

Vanochtend werd ik door de verpleegkundigen van de verblijfsafdeling opgebeld, Tom wou me dringend zien. Ik ga zo snel mogelijk langs, ik tref een bleke, klamme en nerveuze jongeman. Hij heeft de hele nacht gepiekerd. Hij is bang voor de toekomst, bang voor wat komen kan. Het taboewoord STOMA valt. Ik kan het niet wegwimpelen, ik kan het niet minimaliseren, eerlijkheid voorop om een vertrouwensband met je patiënten op te bouwen.

Ik bevestig, ja een totale colectomie met stoma is een therapie-optie die niet zo heel veraf meer is. Hij weet het, maar het effectief horen, doet hem in een onbedaarlijke huilbui uitbarsten. Ik laat hem huilen, neem hem vast en hij begint nog harder te huilen. Wat volgt is een prachtig gesprek over het niet afhankelijk willen zijn van zijn ziekte, over gemiste kansen en het verlies van hechte vriendschap.

Het raakt mij echt, het raakt mij diep. We zijn beiden dankbaar voor dit moment.

Is dit meeleven of is dit meelijden?

Ik weet het niet en ik wil het eigenlijk niet weten. Ik weet enkel dat dit de start is van een hechte zorgrelatie, een relatie in vertrouwen en het begin van een lange weg. Fingers crossed dat de cortisone alsnog zijn werk doet en het maandag beter gaat met Tom, en zoniet ik weet dat wij in echtheid en vertrouwen met elkaar om kunnen gaan, wat de toekomst ook voor Tom in petto heeft.

Poetsen helpt mij om mijn gedachten te ordenen, los te laten en vooruit te kijken. En nee mijn huis blinkt niet van boven tot onder, want anders zou ik iedere dag heel ‘drukke’ dagen hebben.

Liesbeth

Deze tekst kreeg ik half juni 2017 toegestuurd door Liesbeth. Ze vroeg me of ik het stukje wou nalezen. Tussen haakjes stond: “Misschien moet je het maar niet lezen, het kan confronterend zijn.” Zelfverzekerd antwoordde ik: “Natuurlijk lees ik het na, confrontatie ga ik niet uit de weg!”

Eerlijk? Ik moest even slikken, confronterend? Op zijn minst. En nog steeds, ook al zijn we opnieuw vele maanden verder. Maanden waarin ik zelf ook weer met de ups en de downs van mijn aandoening te maken krijg en de grenzen van hoopvolle therapieën.

Toch vinden we het allebei belangrijk om deze ervaring te delen.

Want wat is meeleven? Wat is meelijden? Waar liggen de grenzen in voelen door, voor en met de ander. Kunnen we dat meten, gieten in voorschriften wat professionele afstand betreft? Tot waar kan, mag, moet je gaan … als zorgverlener, als zorgvrager, als mantelzorger?

Hechte zorgrelaties ontstaan daar waar mensen mensen kunnen en mogen zijn met wederzijds respect. Dat houdt absoluut een professionaliteit in voor iedereen betrokken in het gebeuren. Of we daar ook ‘afstand’ aan moeten toevoegen? Daar zijn we helemaal niet uit!

cropped-samensterk1-1.jpg


Liesbeth en Inge – 8/02/19

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s