BEHEALTH

Goedbedoelde raad

“the biggest communication problem is we do not listen to understand. We listen to reply.”

Stephen R. Covey

Dagboek 09/12/17
“Om onnozel van te worden! De meest ‘goed bedoelde’ raad en daad van mensen die het beste met je voorhebben maar geen flauw benul hebben wie je bent, wat je doet, hoe je je voelt en waar je van wakker ligt!
“How do I finally explain that I’m NOT cured from ulcerative colitis, NO even not after two yrs of hospital visits and after 18 years of living with IBD?
YES there are lots of treatment options & YES ‘even’ surgery options BUT not a single one ‘just’ cures! YES I feel okay with that, and you?
Do you recognize this kind of frustrating talk with so-called friends who know what would work the best for you!? This is just the way it is, and I am finally OK with that. I do not need ‘advise’ or ‘pep-talk’ from people who do not even try to listen to understand.”
#communication #listening #understanding #dontjudgejustlisten #itisjustthewayitis

Vorige week kwam ik ‘nogal’ gefrustreerd thuis na een meeting. Ik moest onmiddellijk terugdenken aan de anekdote van een tweetal jaar geleden en ik dacht bij mezelf: “de geschiedenis blijft zich herhalen”. Toen ter tijd, kwam ik een vage kennis tegen die me (nadat ik met weinig woorden vertelde dat mijn ziekte helemaal niet onder controle was) wist te vertellen dat ik toch ook ‘gewoon’ voor een chirurgische ingreep kon kiezen en daarmee van alle leed verlost zou zijn. Ik viel achterover van de ‘simplistische’ voorstelling door iemand die geen enkele basiskennis had of achtergrondinformatie raadpleegde over IBD, de mogelijke oorzaken en gevolgen van de ziekte en ook de gevolgen van chirurgie. Ik voelde me tegelijk ook een beetje aangevallen en op snelheid gepakt, alsof ik dé oplossing ontweek en dus maar zelf voor mijn zorg en kommer verantwoordelijk was.

Het is intussen een kleine twintig jaar dat ik mijn aandoening, colitis ulcerosa, trotseer. Meestal lukt het om de aandoening te omarmen. Af en toe slaat de onzekerheid toe en dan kan ik de ziekte alleen maar verwensen. Ik zou niks liever willen dan dat er een eenvoudige ‘remedie’ bestaat waardoor ik de ziekte definitief uit mijn leven kan bannen. Een zoektocht van bijna 20 jaar leverde helaas nog geen resultaat in die richting.

Die zoektocht (be)leef ik uiteraard niet alleen. Ik word omringd door een uitgebreid team van experten dat voor en met de vele lotgenoten wereldwijd hardnekkig op zoek is naar meer inzichten die leiden tot efficiënte en effectieve behandelingen.

Terug naar de ‘aftertalk’ van vorige week na de bijeenkomst. Ik werd weer eens op snelheid gepakt. Iemand wist me te vertellen dat ik een grondige bloedanalyse kon laten maken, dat daaruit zeker en vast naar boven zou komen welke voedingsstoffen de oorzaak zijn van de ontstekingsreactie in mijn lichaam. Als ik daar mee aan de slag zou gaan en ik van een hoop leed zou verlost zijn!? Heel kalm aan de buitenkant, overdreven gefrustreerd vanbinnen ben ik afgedropen, mijn wagen ingestapt en met mijn lievelingsmuziek als afleidingsmanoeuvre op hoog volume huiswaarts gereden. Zou het dan echt zo eenvoudig zijn? En zo ja, waarom wordt mij die oplossing door experten niet aangereikt?

Mensen willen je, hoe goed bedoeld ook en met de juiste intentie, zo vaak bijstaan en oplossingen aanreiken zonder kennis van zaken. Vroeger deed ik vaker mijn best om meer informatie te geven over het hoe en waarom van mijn aandoening. Ik heb het intussen opgegeven om hen van een verhelderende uitleg te voorzien.

Mensen vergeten vaak te luisteren en te interpreteren. Ze willen je meestal (met de beste bedoelingen – toch nóg even herhalen) overladen met ‘antwoorden’ en ‘oplossingen’.

Over de hele wereld zijn wetenschappers, onderzoekers en artsen elke dag opnieuw in de weer met het verwerven van nieuwe inzichten in het hoe en waarom van auto-immune ziektes waaronder ook IBD. Toch blijven de verre kennissen of dichte vriend(in)en mij vaak overladen met tips en tricks als homeopathie en andere alternatieve geneeswijzen in mijn strijd tegen het gevecht van mijn lichaam met zichzelf.

Ik durf toegeven, als ‘de nood hoog’ is (letterlijk en figuurlijk bij Crohn en colitis ulcerosa), dan zou je al eens je toevlucht zoeken in een alternatieve circuit. Vaak met onvoorspelbare, onvoorzienbare en drastische gevolgen van dien. Ook ik ben er ooit voor bezweken. Helaas. Laat je alsjeblieft niet zomaar raad en daad aanpraten van mensen die het ‘eureka’ zagen in een tot hiertoe onopgelost medisch raadsel waar experten elke dag opnieuw het hoofd over breken. En wil je het er echt toch op wagen? Praat er dan eerst openlijk over met je huisarts, jouw specialist of de apotheker.

Complexe chronische aandoeningen verdienen een chronische aanpak en opvolging met kennis van zaken! Complexe chronische aandoeningen verdienen ook op zijn minst het begrip van onze dichte en verre omgeving. Daarbij mag je aangeven dat luisteren zonder een direct of pasklaar antwoord oké is. En af en toe, dan mag je gewoon ook afdruipen, in stilte. Om daarna met muziek op hoog volume even de tijd te nemen om tot jezelf te komen.

your_quotes_picture(37)

Een diepe zucht, stille schreeuw of onzichtbare traan … zelfs dat kan eens deugd doen. We moeten niet altijd de antwoorden klaar hebben. Soms volstaat een blijk van begrip.

Al doende en voelende geleerd …


Inge – 22/02/19

2 gedachten over “Goedbedoelde raad”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s