BEHEALTH

Remove before flight

We kunnen er niet langer om heen: “de burger (patiënt) mee aan het stuur van zijn eigen gezondheid” raakt steeds meer ingeburgerd. Slogans als “patiënt wordt copiloot” en “patiënt wordt piloot” van zijn eigen zorg (afhankelijk van de geraadpleegde bron) winnen terrein.

Wanneer we er het vakjargon van de luchtvaart op raadplegen merken we al snel dat de term copiloot officieel niet bestaat. Men spreekt over de kapitein en de eerste officier. Allebei beschikken ze over de vereiste licenties en attesten om in de cockpit te kunnen plaats nemen. De rol van de kapitein onderscheidt zich enkel in die van de eerste officier in verantwoordelijkheid en beslissingsbevoegdheid. De kapitein draagt de uiteindelijke eindverantwoordelijkheid voor de vlucht inclusief perfecte landing.

Terug naar onze gezondheidszorg: de burger (patiënt) als piloot (kapitein) of copiloot (eerste officier) van zijn eigen gezondheid? Twee termen met een compleet andere inhoud. Aan wie horen verantwoordelijkheid en beslissingsbevoegdheid toe? Wie is de gezagvoerder? Wie biedt de support?

Of speelt er meer?

Een perfecte vlucht vergt immers een geoliede samenwerking waarbij elk teamlid zijn eigen competenties, verantwoordelijkheden en taken heeft.  Geen kapitein en eerste officier zonder vliegtuig, passagiers, bestemming, luchtverkeersleider, cabin crew, grondpersoneel,  … . Luchtvaart is teamwork, ondersteund door de juiste technologie en onder het toeziend oog van veiligheidsexperts waarop het team vertrouwt. Luchtvaart  staat voor gedeelde verantwoordelijkheid en vertrouwen op de leden van het team met één doel voor ogen: de passagiers veilig op hun bestemming krijgen. Laat de beste kapitein en meest bekwame eerste officier plaatsnemen in een cockpit op een stakingsdag van de luchtverkeersleider en er is geen enkele garantie meer op een veilige vlucht!

Dat is net zo binnen de gezondheidszorg. Zelfs al heb je als zorgverlener de beste bedoelingen, alleen lukt het niet altijd om ziekte, zorg en gezondheid op elkaar af te stemmen en zo het beste resultaat te bereiken. We moeten willen en kunnen rekenen op de expertise van de andere teamleden.

Zelfs als dat team volledig op elkaar is afgestemd, zullen er altijd onvoorziene omstandigheden opduiken, ook in de luchtvaart. Een plotse storm, een acuut zieke passagier met noodlanding tot gevolg, onvoorziene turbulentie, … omstandigheden die allemaal beschreven staan in noodprocedures en draaiboeken. Ze vergen de alertheid van een gans team, niet enkel van de kapitein die willens nillens de zware last van de eindverantwoordelijkheid op zijn schouders draagt.

De ruggensteun van de ander is essentieel om de slaagkansen te verhogen en vol te houden. Laat ons misschien af en toe de kapitein zijn, andere keren de eerste officier, maar laat ons vooral niet vergeten dat we niks zijn zonder dat volledige team van de steward die structuur en rust in het vliegtuig bewaart tot de luchtverkeersleider in de toren die de chaos in de lucht overziet.

“Ik dacht dat het kon; ik dacht dat als je iets heel graag wil, je dat voor elkaar kon krijgen; ik dacht dat als je maar hard genoeg in iets gelooft, het dan vanzelf naar je toe komt … een rechte koers vooruit, geen turbulentie onderweg. Ik dacht …”

Lees ook: Remove before flight … vervolg


Liesbeth – 25/02/19

Een gedachte over “Remove before flight”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s