BEHEALTH

Framing

Rond en gezond, of mager en taai …

 

Zij: “jij ziet er goed uit.” – en ik, ik groei vanbinnen …

Zij: “Maar euh. Hélemaal niet ‘ziek’ toch, mooi rond en gezond.” – stilte van mijn kant …

Ik uiteindelijk: “Bedankt!” – en ik kook intussen vanbinnen …

*EINDE GESPREK*

Het gesprek deze morgen om 7.00u bij de bakker, een praatje over het weer was voor mijn part ook voldoende geweest …

Ziek of gezond?

Ik zou er intussen een boek over kunnen schrijven. Hoe ik de strijd om het evenwicht zelf beleef én hoe mensen dat evenwicht ook spontaan voor mij invullen. Net die momenten waarop je ergens de rust vindt in de eeuwig durende strijd met je lijf, net dan moet iemand je zo nodig onderuit halen. Het maakt op dat moment echt niet uit, of het met de beste bedoeling is of met een venijnige ondertoon en lichtjes vingerwijzend.

Wat betekent ziek? Wat betekent gezond? Wat betekent dat voor jou? En voor mij?

Wat is dat dan er ‘goed uitzien’? Wat betekent dat voor jou? En voor mij?

Moet ik mij verantwoorden omdat ik er ‘goed uitzie’ ondanks mijn aandoening en de onzichtbare ongemakken? Wil jij je bewijzen voor je ‘blakende’ gezondheid terwijl je uit het zicht elke dag dat pilletje inneemt voor één of ander gezondheidskwaaltje?

Ik ben vanmorgen met een vers brood in de hand stilletjes afgedropen en diep in gedachten verzonken naar huis gereden. Eenmaal thuis nam ik plichtbewust met een flink glas water de medicatie die ‘rond en gezond’ look sinds kort geeft in, liet het vers brood voor wat het was en koos voor een magere yoghurt.

Het maakt me eigenlijk écht niks uit:

‘mager en taai’ of ‘rond en gezond’ …

of is het ‘rond en taai’ en ‘mager en gezond’?

De invulling door een ander,

dat is een ander verteringsproces!

Framing

Die medicatie die ik na veel en lang overleg met mijn beste vriendin (die enige kennis van zaken heeft in die materie) toch opgestart ben…

Eergisteren haalde diezelfde vriendin een Tweet offline nadat ze er op werd aangesproken, lichtjes vingerwijzend, alsof iemand voor haar de hele invulling kon doen van die Tweet. Ik was er zelf ook niet mee opgezet en voelde me mee aangevallen. De wijzende vinger vond het ‘framing‘ zonder zelf ook maar even de moeite te doen om de context van de Tweet en de hashtag #medikaasie (@gewoonbar) mee te nemen in het kader.

Ik wou niet alleen haar maar ook mezelf verdedigen toen ik op mijn eigen manier het volgende postte op Twitter:

Schermafdruk 2019-04-03 09.22.12

N*I*V*E*A (niet invullen voor een ander)

De voorbije jaren, het zijn er intussen bijna 20, heb ik aan den lijve ondervonden wat medicatie met een mens kan doen. En ik durf het dan ook echt uitspreken, er zitten paardenmiddelen tussen die ook ik van tijd tot tijd nodig heb om mijn gezondheid een duwtje in de juiste richting te geven. De dame bij de bakker deze morgen had in dat opzicht overschot van gelijk. Ik ‘zie er’ na enkele weken opnieuw ‘mooi rond en gezond’ uit.

Tegelijk heb ik – vind ik – het recht om uit te spreken dat het paardenmiddel ook een keerzijde van de medaille kent. Niets is wat het lijkt … Theorie en praktijk, de kloof kan soms niet groter zijn! We hebben allemaal vanuit onze eigen perceptie een beeld van hoe de dingen zijn en voelen. Dat is goed, dat is oké.

Een warme oproep

Maar … lieve mensen op sociale media én in real life; sta er af en toe eens bij stil: “frame the framing” van tijd tot tijd. En ga niet té gauw invullen voor een ander. Leer mekaar kennen, maak tijd voor een babbel, luister (dat échte luisteren) naar elkaar en leer van elkaar. Dat vleugje begrip, dat snuifje nuance, dat wolkje inlevingsvermogen … Ik ben er van overtuigd: jouw wereld en mijn wereld … ze sluiten veel dichter aan dan we ook maar durven denken.

En dat van het paardenmiddel waar we het net nog over hadden …

Wees gerust, ondanks de keerzijde van het paardenmiddel (waarvan ik vind dat die mag uitgesproken worden zonder dat ik lotgenoten daarmee aanmoedig om in te gaan tegen het ‘verantwoord’ gebruik ervan), gaat deze dame netjes verder met haar afbouwschema; in samenspraak met en onder toeziend oog van haar arts. Laat dat dé duidelijkste boodschap zijn.

Dat het paardenmiddel in kwestie groten ‘brol’ is? Het kan op zoveel manieren geïnterpreteerd worden. Mensen afschrikken willen we geenzins. Het is wel een medicijn dat met veel omzichtigheid gebruikt moet worden net omwille van de vele nevenwerkingen. En ik moet altijd maar weer terug denken aan dat ‘lappen en tappen’ waar ik een tijdje geleden over schreef in ‘stuurloos‘. Het werkt snel, het werkt goed, … maar staan we ook voldoende stil bij de gevolgen (korte én lange termijn)?

Rond en gezond of mager en taai … who cares? Ik vul het het allerliefste gewoon voor mezelf in.

En tot slot, dat van die #medikaasie? Frame the frame! Een beetje humor tussendoor kan nooit kwaad! Of zoals ik het vaak aangeef … humor is ook een heel goed medicijn! Voor iedereen, zorgverlener en patiënt!


Inge – 03/04/2019

3 gedachten over “Framing”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s