BEHEALTH

Zicht op zee

Mis je jouw patiënten niet? Een vraag die mij de voorbije maanden wel eens meer gesteld werd.

Na mijn onverwachte carrièrewending van verpleegkundig consulent naar projectcoördinator[1] van een chronic care project een niet onlogische vraag. Een omwenteling van 180 graden zo blijkt: van een job met dagelijks intense patiëntencontacten, naar een coördinerende job waarbij een diploma als verpleegkundige een absolute meerwaarde, maar geen vereiste is.

Even geen verpleegkundige taakinhoud meer voor mij, maar daarom ben ik niet minder bezig met zorg in zijn totaliteit. De mens achter de patiënt zien; ik was er de voorbije jaren heel sterk mee bezig en ook in mijn huidige job laat het mij niet los.

We zijn onlangs gestart met includeren binnen ons project de Koepel waarin we inzetten op geïntegreerde zorg voor mensen met een chronische aandoening. In een eerste fase focussen we ons vooral op de meest kwetsbaren onder ons.

Voor de inclusie zelf, ga ik persoonlijk bij de mensen thuis langs. Intussen heb ik 3 huisbezoeken op mijn teller staan. Drie treffende verhalen van mensen met een rijk verleden en een hoopvolle verwachting naar de toekomst.

Altijd dezelfde tendens: ‘Zeg me aub dat ik zo lang mogelijk in mijn vertrouwde omgeving mag blijven.’

Ik geef toe, de eerstelijnsgezondheidszorg, het is een compleet nieuwe wereld voor mij. Een harde wereld, zo is me al duidelijk na amper 3 maand.

Ik voelde me uitgelaten vanochtend toen ik bij een schrale lentezon de zeedijk opliep. Het zicht op de zee, het maakte me instant gelukkig. Appartementsblok binnen, lift omhoog, een kranige 87-jarige die me al bij de voordeur staat op te wachten, de koffie staat ook al klaar. Ik ben ook hier welkom en krijg meteen de beste plaats aan tafel met zicht op zee. Ik voel me een kind te rijk en ik geniet van dit moment.

Twee mensen rondom mij aan tafel, beide ver boven de 80, 67 jaar gehuwd en na een succesvolle zelfstandige onderneming in het binnenland, na hun pensioen naar zee verhuisd. Ze hebben allebei wat gezondheidsproblemen maar redden het samen wel.

Maar dan vertellen ze dat ze al 2(!) jaar hun appartement daar op de zeedijk niet meer verlaten hebben, zelfs een uitstapje naar de tearoom op de benedenverdieping zit er niet meer in. Een frisse neus halen op hun balkon in het tussenseizoen na 16u is de enige buitenlucht die ze ervaren.

Ze komen niets tekort, dat is toch mijn eerste indruk. Maaltijden worden bezorgd door de kleindochter, boodschappen gedaan door de gezinszorg. En op het eerst zicht, lijkt dat voor hen niet echt een probleem te zijn. Invullen voor de ander, ik besef, het is en blijft een moeilijke.

Dat zeezicht, ik had er voor het eerst geen oog voor toen ik terug buiten op de dijk stond, alweer een wijze levensles rijker. Het draait in het leven helemaal niet alleen om dat zicht op de zee maar om onvoorwaardelijke liefde. Twee mensen, die zonder de steun en toeverlaat van elkaar, dat zicht op zee hoogst waarschijnlijk als een gapende grijze massa zonder toekomst zouden ervaren.

En neen, ik mis mijn patiënten niet, maar de mensen achter de patiënten, dat is een ander verhaal. Als verpleegkundige of projectcoördinator, contact met mensen, het blijft voor mij bijzonder!

De gezondheidszorg in de eerste lijn en de gezondheidszorg in de tweede lijn … een zee van verschil.


Liesbeth – 03/04/19

[1] https://www.integreo.be/nl/uw-omgeving/torhout-oostende-veurne-de-koepel-geintegreerde-zorg-voor-de-chronische-client-en

Een gedachte over “Zicht op zee”

  1. Liesbeth, de mensen achter de patiënten. Doet mij denken aan een stukje uit De Kleine Prins:’Dit is mijn geheim, het is heel eenvoudig: alleen met het hart kun je goed zien. Het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar!’ Of zoals een mantelzorger mij ooit zei:’“De manier waarop je door hulpverleners aangesproken en behandeld wordt maakt een essentieel verschil.”

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s