BEHEALTH

Hiep Hiep Hoera

lighted candles on white icing covered cake
Foto door Marina Utrabo op Pexels.com

Ik beken, ik ben een Twitteradept. Een medisch congres volgen door het volgen van een hashtag, ik kan het iedereen aanraden. Het verruimt je kennis. Akkoord nuances leggen in een tweet van 280 tekens het is en blijft een uitdaging. Maar nuances leggen in een debat is sowieso ook al geen sinecure..
Op 28 april vond de 6e editie plaats van het symposium Medische Wereld. Op deze kille zaterdagochtend, vroeg op nadat ik dochterlief naar het station gebracht had, verschenen algauw de eerste #MedW18 tweets op mijn twitterlijn. Er werd gedebatteerd over onder meer de toekomst van onze gezondheidszorg, gezonde voeding en #ehealth.
Het ging er al gauw geanimeerd aan toe op mijn twitterlijn. Er werd gediscussieerd over de patiënt. Ze moeten meer keuzevrijheid hebben, ze moeten minder keuzevrijheid hebben. We moeten nog meer aan shared-decision making doen, we moeten dat niet meer doen, want patiënten zijn hier toch niet toe in staat.
Kan allemaal best zijn, maar wie zijn wij om hierover te beslissen?
In dergelijke debatten zit te weinig nuance. Er bestaat toch niet zoiets als DE patiënt? Patiënten zijn toch in de eerste plaats ook mensen en iedere mens is verschillend, dus bijgevolg ook iedere patiënt. Sommige mensen hebben een ziekte, maar zijn daarom die ziekte niet. Ze zijn zoveel meer dan het etiket patiënt, zij zijn ook mensen met een achtergrond, opinie en visie. Mensen net zoals jij en ik.
Ik hoop van harte dat het door het gebrek aan nuancering kwam, maar ik werd een beetje gefrustreerd van de tweets die ik zag passeren.
Waarom zijn we zo vaak geneigd om te denken voor de ander? We doen het allemaal dagelijks, met de beste bedoelingen. Als zorgverlener zijn we opgeleid als consulent. Wij zijn overtuigd dat wij degene met de meeste kennis zijn als de patiënt met zijn problemen bij ons komt. Wij hebben het beste met je voor. Ja we zetten de patiënt centraal zodat we er allemaal rond kunnen staan om nog maar eens goed te zeggen hoe alles het beste kan gebeuren.
Ik hou er niet van, doet me teveel denken aan pesters op de speelkoer…. Patiënten, mensen moeten naast ons staan. We moeten samen op weg gaan, wanneer het fout loopt, moeten we beide bijsturen, wanneer het goed loopt, zitten we beiden op de goede weg.
Laat ons luisteren naar de ander, wie is hij/zij, wat is voor hem/haar belangrijk en samen met kennis van beide partijen op weg gaan om de beste zorg te bieden.
Want die verjaardagstaart voor Maggie De Block tijdens #MEDW18 was een mooi gebaar, maar was dat nu echt hetgene wat zij op dat moment nodig had?


Liesbeth – 28/04/19

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s