BEFRIENDS, BEHEALTH, BEINSPIRED

Het gevecht

greenland-1153705__340

Ik heb lang getwijfeld, en twijfel nog of deze blog schrijven wel een goed idee is. Maar ik doe het toch omdat iedereen mag weten dat leven met een onzichtbare ziekte een dagelijks gevecht is, willens nillens omgaan met de gevolgen van een chronische aandoening. Doen wat in je kracht en mogelijkheden ligt, doseren en elke dag opnieuw keuzes maken. Meestal de keuze met focus op de anderen, heel af en toe eens de noodzakelijke keuze met focus op zichzelf.

Ons kent ons. We zeggen het vaak tegen elkaar. We zijn zo gelijk in zoveel dingen. We begrijpen elkaar met een half woord. We lachen en huilen om dezelfde dingen.

Wanneer we samen zijn, hebben we steeds onvoldoende tijd om alles gezegd te krijgen en er volgen vaak binnen de 5 minuten al nieuwe hoofdstukken in onze nu al legendarische WhatsApp gesprekken.

Vaak vergeet ik gewoon dat ze ziek is, chronisch ziek, die vriendin van mij. Een onzichtbare ziekte, maar eentje met een niet te onderschatten impact op de kwaliteit van leven. Ik weet dat, omdat ze mij doorheen de voorbije 4 jaar, beetje bij beetje in vertrouwen nam en af en toe eens een kwalijk gevolg van haar ziekte toevertrouwde. Vaak in een lachen, meestal met een kwinkslag, maar daarom niet minder gemeend.

Ik zeg het vaak al lachend dat ik een betere verpleegkundige dan een vriendin ben. Maar misschien is het goed dat ik in onze vriendschap mijn medische kennis rond IBD kan loslaten, meestal toch….

Het gaat niet zo goed met mijn vriendin de laatste weken, wie haar niet goed kent, kan ze vaak nog op het verkeerde been zetten, iets minder probleemloos dan vroeger, maar het lukt haar nog. Met een enorme vechtlust en wilskracht slaagt ze er dag na dag in om zo normaal mogelijk alle rollen in het leven op zich te nemen.

Ze doet het uitschijnen alsof het allemaal peanuts is die vriendin van mij. Maar ik weet stilaan beter het vraagt energie, heel veel energie die ziekte van haar. Het vraagt energie, heel veel energie om alle balletjes in de lucht te houden.

We hebben het er de laatste weken vaker over, over die verdomde ziekte die zich niets aantrekt van reguliere medicatie of behandelingen in studieverband. Zij raakt stilaan ten einde raad, ik geraak er meer en meer gefrustreerd over.

Ik wil er blijven in geloven dat medicatie het tij kan keren en dat geen drastische stappen op vlak van chirurgie nodig zullen zijn. Maar het wordt moeilijk, als ik zie hoe ze zich voortsleept die lieve vriendin van mij, hoe ze alle reserves uit de kast haalt om de schijn hoog te houden en er te zijn voor degene die ze lief heeft. Hoe ze afziet van de nevenwerkingen van haar medicatie, medicatie die niet het verhoopte genezingseffect oplevert, maar medicatie die haar wel met tientallen vervelende nevenwerkingen opzadelt. Ze lacht het weg, ze doet alsof ze alles onder controle heeft, maar ik weet wel beter.

De flinterdunne lijn tussen vriendschappelijke bezorgdheid, verpleegkundige bezorgdheid en betutteling bezorgt me vaak zelf reflectieve overpeinzingen. Ze wil geen medelijden of betutteling, maar gelukkig kan ze helemaal om met mijn oprechte bezorgdheid, want ook op dat vlak zijn we elkaars gelijke.

Ze worstelt die vriendin van mij, met gedachten en gevoelens, met lichamelijke ongemakken, met machteloosheid, onzekerheid en onredelijkheid.

En zoals dat in een hechte vriendschap gaat, worstelen we samen. We lachen en we huilen, we blijven optimistisch, maar zijn realistisch, we spreken uit dat we niet meer helemaal zeker weten of, hoe en wanneer het tij zal keren. Zij is bang, ik ben bang, we zijn bang…

Maar wat ook komen gaat, we hebben elkaar en daar kan niets of niemand iets aan veranderen. Ik ben er voor jou en jij voor mij, onze vriendschap is onvoorwaardelijk en daar kan geen colitis tegenop.

7 gedachten over “Het gevecht”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s