BEHEALTH, BEINSPIRED

Warmmenselijkheid

Ik vroeg het me de voorbije weken al meermaals af. Waarom staan we zo graag met getrokken zwaarden tegenover elkaar? Waarom verkiezen we polariseren boven verbinden communiceren?

ik geef toe, ik trap ook vaak in de val, het is niet altijd de meest gemakkelijke weg om de weg van de communicatie te kiezen.

Politici die elkaar genadeloos en openlijk afmaken, het is schering en inslag de laatste weken op social media. Het is blijkbaar het nieuwe normaal geworden.

Wat ook misloopt, het is altijd de schuld van de ander. Het is de ander die het gedaan heeft. Ik hamer er dagelijks op bij onze pubers; denk na waar het verkeerd liep en niet wie iets verkeerd gedaan heeft. Heksenjachten en vingerwijzen het ligt niet in mijn aard.

De hand in eigen boezem steken, het is een gezegde dat blijkbaar nog weinig toepassing kent de dag van vandaag.

Onlangs was ik op een lezing waar een bevlogen, jonge verpleegkundige een pleidooi hield voor warmmenselijkheid in de zorg. We zijn allemaal mensen, ga dan ook zo met elkaar om. Kom los van regeltjes en protocollen in de zorg en volg je hart, was zijn duidelijke boodschap.

Hoog moeder Theresa gehalte misschien, maar hij heeft gelijk.

Laat ons weer met elkaar omgaan van mens tot mens.

Toen er na de lezing vragen gesteld mochten worden vanuit de zaal, viel het mij op hoe we vaak blijven hangen in ons eigen verhaal. Een verhaal dat vele verschillende hoofdstukken kent, maar dat niet uitmondt in een samenhangend geheel.

We weten het intussen allemaal er zijn verpleegkundigen te kort. Grootse campagnes worden opgezet om verpleegkunde populair te maken, om jongeren warm te maken om toch maar te kiezen voor een job in de zorg.

Een job waarbij naast kennis en kunde ook heel veel warmmenselijke competenties nodig zijn. Competenties waarbij de nadruk ligt op respect, verbinding en klare taal.

Doen wat je zegt en zeggen wat je doet, dat is de kern van zorg. Een patiënt heeft er geen boodschap aan om te weten waar het fout liep of wie er schuld aan heeft.

Mangomomenten, whatmatterstoyou,… prachtige initiatieven die de focus leggen op het mens zijn. Wat vind je belangrijk als mens, wat doet er toe voor jou?

Als zorgverlener heeft niet iedereen ervaring met patiënt zijn, maar iedereen is wel mens. Laat ons focussen op die relatie van mens tot mens en niet van zorgverlener tot patiënt. Te vaak maken plaatsen we de ander in een negatief daglicht om onszelf beter voor te doen.

Zo werkt het niet.

De mooiste momenten zijn de momenten waarop we een ander laten schitteren.

De één is niet beter dan de ander, we geraken het verst niet ten koste van de ander maar dankzij de ander .

Verpleegkunde is geen heldenpower of superdaden. Verpleegkunde is die ander als mens zien en samen zoeken naar de best mogelijke zorg binnen de mogelijkheden van het menszijn.


Liesbeth – 09/06/19

Een gedachte over “Warmmenselijkheid”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s