BEFRIENDS, BEHEALTH

Twee-punt-nul 2.0

Vorige week mocht ik veertig kaarsjes uitblazen. Een betekenisvolle veertig…

Scharnierpunt.
Twintig jaar zonder.
Twintig jaar met.
Veertig en tijd voor versie 2.0.

Opluchting, verlossing, rust! Afscheid van 20 jaar zieke dikke darm. Welkom ileostoma. Definitief.

Na de rollercoaster aan emoties, twijfels en angst van de voorbije maanden en jaren valt half juli dé beslissing.

In de consultatieruimte van de maag-darm-leverarts. Het wordt er plots stil. Bijna ongemakkelijk stil. Hij langs de ene kant. Ik de andere. Mijn beste vriendin zowat in het midden tussen ons in, mijn steun en houvast in dat bijzondere moment, in mijn beleving en de aanloop hier naartoe, in wat komen gaat. Onvervangbaar. Goud waard.

Ik ben uitgepraat en val stil. Letterlijk. STIL. Geen woorden meer. Emoties onderdrukt. Weggedrukt. Klaar. Uitgemaakte zaak. Niks anders. Enkel dit. Mijn beslissing. Gewikt en gewogen. Overlegd en besproken. Uitgesproken.

Waarop een gesprek met de chirurg volgt.

Ook hier ben ik ‘Inge’…

Patiënt én mens.

Dossier vol facts en figures én twintig jaar beleving.

Gelijkwaardigheid. warmmenselijkheid.

Vertrouwen!

Stroomversnelling…

19 augustus. De aankondiging van een nieuw begin. En zo veraf. Vier lange weken. Onzeker, ziek, uitgeput. Meer dan ooit. Het wordt me nu pas duidelijk. 19 augustus, eindeloos veraf en dan plots toch voor mijn neus. Zonder mededogen aangekondigd door de avond ervoor.

De koude douche van het laxeren. Het besef. Alles wordt anders. Confronterend meer dan ooit!

Wat een weg!
Tot plots.
Alles gaat snel.

Operatieshort. Laatste mijmering. Laatste overpeinzing. Laatste streling met mijn handen over mijn buik. Perfect langs buiten. Gehavend langs binnen. Vreemd overweldigend gevoel. Angst én opluchting.

Diep inademen, uitademen. Masker. Slaapmiddel. Verbinding verbroken. Het grote zwarte gat…

Recovery. Wakker. Besef. Slaap. Verwarring. Zucht. Verzucht. Slaap. Opnieuw wakker. Voorbij. Handen richting buik, eerste kennismaking. Heel voorzichtig. Bijna zonder bewegen. Verwelkoming. 2.0. Tranen… Opluchting.

Wakker, helemaal intussen. Besef. Een bijzonder eenzame beleving. Dit avontuur. Vandaag. Voor mij.

Maar duidelijk ook voor jou. Verbinding plots verbroken. Het is zover. Niet niks! Want hoe beleefden wij dit gevecht het voorbij jaar samen? Onbeschrijfelijk. Jij bent er. Altijd. Ik ben er. Altijd. Ons kent ons. Zo verschillend maar toch ook gelijk. Klankbord. Spiegel.

En dan plots… loslaten. Uit handen geven. Vertrouwen in en op.

Wachten op het verlossende telefoontje* dat alles goed en vlot is gegaan, jouw houvast in het verloren lopen van de namiddag.

Wat een emotie. Traantjes. Van geluk. Het weerzien. Een stevige knuffel. Vriendschap met een vleugje liefde. Opgelucht. Dit is achter de rug. Tijd voor herstel. Zo ver zijn we al. We beseffen het allemaal. Daar. Samen. Op recovery*. Manlief, oudste dochter, hartsvriendin… ook ikzelf, uitgeput maar klaarwakker, tussen hen in.

Een uniek moment. Intiem. Ik voel me geliefd. Omringd. Gesteund. Klaar voor een nieuw begin … En dat voelen die mensjes rond me ongetwijfeld ook.


Inge – 14/09/19
* Met dank aan de chirurg die de ingreep uitvoerde en de verpleegkundige op recovery. Ze deden allebei een bijzondere en warmmenselijke inspanning, dat gebaar met unieke waarde – in de drukte van hun dienst – dat voor ons op dat moment hét verschil maakte. Een verlossend telefoontje met goed nieuws, je geliefden tot bij jou brengen als je niet tot op je verblijfskamer geraakt vanwege de drukte op de afdeling, … Het zijn net die gebaren die het verschil maken in onze beleving als patiënt, daar waar we ons machteloos, leeg of verloren voelen!

Een gedachte over “Twee-punt-nul 2.0”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s