BEHEALTH

Verbinding of versplintering?

Ruim 20 jaar lang ga ik om met een chronische aandoening. Ik kan niet ontkennen dat ik doorheen de jaren aanvaringen had met het systeem. Toch ervaar ik gezondheidszorg meestal erg positief. Wat negatief is probeer ik om te buigen naar verbeterpunten of uitdagingen. Ik reflecteer daar in de eerste plaats zelf over. En ik ga ook in gesprek.

Verbindende communicatie speelt daarbij een heel belangrijke rol.

Dat we allemaal onze mond vol hebben van geïntegreerde zorg lees ik elke dag op sociale media. Of we nu zorgverlener, beleidsmedewerker of zorgeconoom zijn; we proberen met z’n allen ons steentje bij te dragen. Het lijkt een evidentie om onszelf daarbij te overstijgen. Toch merk ik dat we ons eigen wereldbeeld en onze achtergrond moeilijk los laten, hoe groot de intentie ook mag zijn.

Het leidt ons vaker tot versplintering dan verbinding.

Dat is mijn gevoel wanneer ik de ervaringen en vragen op besloten patiënten fora lees of wanneer ik persoonlijk aangesproken word door lotgenoten. Het is vaak onvoorstelbaar met welke vragen mensen blijven worstelen. Vaak voel ik me betrokken vanuit een gevoel van medeverantwoordelijkheid. Een verantwoordelijkheid die ik in mijn positie gewoonweg niet kan opnemen.

Zorg start altijd weer in een gesprek tussen mensen.

Alle veelbelovende apps en tools, schitterende zorgmodellen en innovatieve ideeën inbegrepen; zorg start altijd weer daar waar openheid, vertrouwen en respect mogelijk zijn in een gelijkwaardige zorgrelatie.

Ik wens het mijn lotgenoten van ganser harte toe, dat ze zichzelf kunnen zijn in een open sfeer met hun zorgverleners zodat de uitkomst van hun ziekteproces niet beïnvloed hoeft te worden van buitenaf.

Lees meer: Alsof het allemaal peanuts is …


Inge – 21/02/20

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s