BEHEALTH

Brief van een bezorgde moeder van drie …

Beste directie,

ik ben in de eerste plaats mama van drie tieners op 2 middelbare scholen binnen jullie scholengroep en doorheen de schoolweek ook op internaat. Die keuze maakte ik – zelf oud-leerling – samen met mijn echtgenoot heel bewust. De waarden en normen van de scholengroep, de structuur, groepsgeest en discipline op internaat zoals ik het zelf heb beleefd ruim 25 jaar geleden lieten geen twijfels over de juiste keuze voor mijn kinderen.

Toch moet me vandaag écht iets van het hart. Niet alleen als moeder maar ook als kwetsbaar persoon met een meervoudige chronische aandoening. Niet alleen in naam van mezelf maar ook in naam van veel andere bezorgde ouders, leerkrachten, zorgverleners en kwetsbare groepen. Covid-19 slaat opnieuw in alle heftigheid toe. De cijfers liegen er niet om. De getuigenissen in de media van zorg- en hulpverleners spreken boekdelen. De ervaringsverhalen van medemensen die aan den lijve ondervinden wat het virus aanricht zijn beangstigend. Als burger worden we verzocht om ons verantwoord te gedragen en alle opgelegde maatregelen zo goed mogelijk op te volgen. Het is voor niemand evident, niet voor onze ouderen, niet voor de actieve bevolking en zeker niet voor onze jeugd. Een onzichtbare vijand als dit virus, daar leerden we in het verleden niet mee omgaan. Het is dan ook begrijpelijk dat we met z’n allen vaak niet goed weten wat nu wel en niet kan, mag of moet. De communicatie in de media zorgt maar al te vaak voor onduidelijkheden en verwarring. Daar ben ik me als leek zelf ook heel bewust van.

Dat er vandaag nieuwe maatregelen zouden worden afgekondigd, dat wisten we. Dat we steevast achter de feiten en de cijfers aan hollen is ook meer dan duidelijk. Dat scholen, directies, leerkrachten en opvoedkundigen hun uiterste best doen om het virus mee in te dijken, daar ben ik vast en zeker van overtuigd. Dat dit een uiterst moeilijke opdracht is en een dagdagelijkse evenwichtsoefening, alle begrip en absoluut respect. Maar dan … zie ik op de Facebook pagina van de school gezellige sfeerbeelden verschijnen van een grote groep dansende leerlingen – “en we dansen verder” – veel te dicht op elkaar ver weg van klasbubbels? Het is voor mij  een bijzonder pijnlijke vaststelling.

En ik schreef net op Twitter:

“Hoe verwelkom ik mijn 3 tieners straks na een week internaat en school in deze stijl? Wat baat het dat ik hier thuis alles in het werk stel om een veilige omgeving voor mezelf en mijn gezin te creëren als we dweilen met open kranen?”

Ik voel me persoonlijk bijzonder kwetsbaar na een jarenlange strijd met een ontembare chronische aandoening. Met vallen, opstaan en doorgaan leerde ik ook wat ‘machteloosheid’ betekent. Niet alleen voor mezelf en bij uitbreiding mijn lotgenoten maar en eens te meer ook voor zorg- en hulpverleners. Die mensen die momenteel met bang hart een diepe sprong in het duistere maken in de strijd tegen een virus dat de meest kwetsbaren onder ons bijzonder hard en zonder mededogen raakt.

De beelden naar aanleiding van ‘dag van de jeugdbeweging’ op jullie sociale media zag ik als ouder en kwetsbaar persoon met lede ogen aan. Ik ben de allerlaatste om de vreugde van onze jongeren te ondermijnen. Ik ben de allerlaatste om onze jongeren op dit moment alles te ontzeggen. Als moeder van drie tieners zie ook ik echt welke impact dit virus en de maatregelen aanrichten. En toch … probeer ik als ouder mijn kinderen voor zover ik dat in mijn macht heb, aan te moedigen begrip op te brengen en zich aan de maatregelen te houden. Ik dacht ook dat ik op de steun van de school waar ze lopen kon rekenen in de voorbeeldfunctie die mijns inziens scholen in zich dragen. Vandaag ben ik hier precies diep in ontgoocheld en wil dat ook in alle eerlijkheid en openheid met jullie delen.

Met vriendelijke groeten,

een bezorgde moeder van drie

23/10/20 – Inge

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s