BEFRIENDS, BEHEALTH, BEINSPIRED

Coronakilo’s

“Ik realiseer me net, exact 6 maand! 6 maand zijn wij heel actief met onze gezondheid bezig. Voor onszelf, elk met onze eigen motivatie. Elk ook met onze eigen ups & downs. Maar ook met die gedeelde basisgedachte: we doen het samen voor onszelf! En ik ben trots op mezelf vandaag. En trots op jou. Trots op de tandem die we alweer vormen. Dit keer op weg naar nog meer gezondheidswinst.”

Herinner je je ook nog onze frustraties tijdens de eerste golf van Corona; toen we onze dagen verplicht met thuiswerk moesten vullen zonder fysiek contact van collega’s en elk fysiek overleg geannuleerd werd, onze tieners hun plekje in huis zochten om vanop afstand les te volgen, we daartussenin ook ons huis op orde probeerden te houden zonder poetshulp, er plots verwacht werd dat we ontbijt, lunch en avondmaal op tafel zouden toveren, ook de aanwezigheid van vele andere ‘troost-tussendoortjes’ vanzelfsprekend werden …

Eten! Het leek echt alsof dat een houvast was. Niet alleen om structuur in onze dagen te brengen, mogelijk nog meer om ons de warmte en troost te bieden in sombere tijden. Op sociale media verschenen al snel meer berichten over dit nieuwe fenomeen van de #coronakilos.

Toen beelden op TV van mensen op intensive care onze woonkamers binnen drongen, ervaringen van patiënten en/of hun familie die het virus aan den lijve hadden ervaren het daglicht zagen, steeds meer gegevens bekend raakten over de risico’s en gevolgen van dit virus, getuigenissen van zorgverleners verschenen in de media … werd het ons meermaals teveel vanuit ons kot en zochten we een luisterend oor bij elkaar. De hooggevoeligheid voor dit soort prikkels is nu eenmaal iets wat ons onlosmakelijk verbindt.

Net op dat moment was ik erg zoekende. Na de aftakeling door mijn chronische darmziekte – de impact van het langdurig gebruik van corticosteroïden inclusief – en de herstelperiode na mijn stoma-ingreep was het niet evident om een normaal en evenwichtig voedingspatroon terug te vinden.

Ik weet nog dat ik mijn bewustwording met jou deelde. En ik weet nog heel goed jouw eerste reactie: “Je mag en kan veel van mij verwachten, maar nu even niks over voeding en gezonde gewoontes maatje. Coronatijd is comfortfoodtijd.” Ik zweeg wijselijk maar de belofte die we in de zomer van 2019 aan elkaar deden bleef wel hangen: “Als wij hierdoor heen komen, dan gaan we allebei aan onze gezondheid werken.” In de aanloop naar de beslissing voor mijn ingreep, waren we er ons namelijk meer dan ooit bewust van welk effect gezondheid op ons heeft.

Ons kent ons en ik wist dat het niet lang zou duren voor jij zou reflecteren over het comfortfoodgehalte in tijden van Corona- en lockdowntoestanden. En over die ene belofte die we met weinig woorden tegenover elkaar maakten op de recovery unit van het ziekenhuis om onze gezondheid zonder excuses in eigen handen te nemen. Ik schrok er dan ook niet van toen ik in ons ‘BFF WhatsApp-dagboek’ plots jouw idee over een Weight Watchers abonnement zag verschijnen.

Vol enthousiasme zei ik meteen: “Moet je doen!” Met daar achteraan: “Is het er over als ik hierin mee wil stappen en me meteen voor hetzelfde programma inschrijf?” Ik tikte dat bericht met heel veel aarzeling. Niet alleen omdat ik het gevoel had me op te dringen. Wel omdat ik het altijd weer lastig vond uit te leggen aan mijn omgeving. Voor de mensen rondom mij leek het altijd al alsof ik een prima lijn had.

Toch wist ik dat jij me wel écht zou begrijpen. In een evenwichtig voedingspatroon schuilt zoveel meer dan het perfecte maatje op het etiket van de kledingstukken in onze kast. Als geen ander heb ik in het verleden ervaren wat ziek en gezond gemeen hebben met mager en taai maar ook met rond en gezond. het is maar hoe je het bekijkt! (Lees ook: framing)

En zo stapten we op 24 april samen in dit avontuur van nieuwe gewichts- én gezondheidsdoelen met datzelfde voor ogen: gezondheidswinst. Ik ben oprecht trots te kunnen delen dat we – exact 6 maand verder – daar allebei de vruchten van mogen plukken. Niet alleen ons voedingspatroon nam andere vormen aan. Intussen bewegen we ook elke dag bewust en steunen we mekaar in het zetten van iets meer stappen dan voorheen.

Hoe fijn is het niet, elkaar te mogen motiveren en altijd weer terug te kunnen grijpen naar dat ene hoogste doel: onze gezondheid in eigen handen nemen zonder excuses. Dat we daarbij samen intussen ruim het volume van 20 twee-liter flessen water lichter zijn is mooi meegenomen.

Ik beken, foto’s van onze eigen voor en na laten ons niet onberoerd. Maar meteen landen we ook weer met onze beide voeten stevig op de grond. Dit doen we niet voor het perfecte kledingmaatje of de ideale bikinilijn. Dit doen we vooral en bovenal samen voor onszelf en onze gezondheid… zoals besties het elkaar met de nodige support en trots gunnen!

15/11/20 – Inge & Liesbeth

Een gedachte over “Coronakilo’s”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s